Какво е позволено в германските гаражи?

„Гаражът е помещение, в което се паркират моторни превозни средства“ – една очевидност, която в германското право е фиксирана именно по този прецизен начин. В гаража имате право да държите не само автомобил, но също така мотоциклет или велосипед. Ако сте наели гараж под наем, трябва да се съобразявате с изискванията на наемодателя. 

Какво може да складирате в гаража?

В различните германски провинции важат различни правила, но много често се казва, че гаражите трябва да се използват само по предназначение. Тоест, в гаража нямат място едри предмети като градински мебели, летни пейки и други подобни. Гаражът не бива да се превръща и в нещо като „второ мазе“, т.е. нямате право да го превръщате в склад за зимнина. Все пак Съюзът на наемателите в Германия се старае да разхлаби малко примката и твърди, че в гаражите могат да се държат инструменти, резервни части, зимни гуми и джанти, за които може да се монтират съответно необходимите етажерки и лавици. По закон в обикновения гараж могат да се съхраняват до 200 литра дизел и до 20 литра бензин – но само в добре затворени контейнери.

Ако живеете под наем (както повечето хора в Германия), вие можете да наемете и гараж или паркомясто – стига наемодателят да предлага такава възможност. Гаражът или паркомястото може да се наемат с отделен договор или пък да бъдат включени в договора за наем на жилището. И в двата случая наемодателят е длъжен да осигури на наемателя безпрепятствен достъп, т.е. да се погрижи никой да не запушва пътя и да не паркира на това място. Когато гаражът или паркомястото са наети с отделен договор, наемателят няма за тях обичайната защита срещу произволно вдигане на наема. Когато обаче те са част от договора за наема на жилището, наемателят има юридически средства да се противопостави срещу повишаване на наема или срещу разваляне на договора само по отношение на гаража или паркомястото. Наемът за гараж или паркомясто зависи от локацията и се движи в диапазона 30-150 евро месечно. Най-скъпо излиза гараж в центъра на голям град, а най-евтино – в малко населено място.

Гараж на 116 години

Един от най-старите запазени гаражи в Германия се намира в Кемниц. При построяването му през 1903 година той е бил за два автомобила. През 2007 година в Германия дори е основан Германски гаражен съюз, който, според устава си, се грижи за „насърчаване на придобиването на знания за гаражите и за информиране на обществеността за строежа, строителните различия и използването на гаражите“. През 2013 година обаче този съюз прекратява работата си.

Ето и още полезна информация: когато в отделния гараж или в подземния гараж на жилищната сграда бъде извършена кражба, на дневен ред излизат застраховките. Ако крадците са посегнали на автомобила или на части от него (например алуминиевите джанти) – тогава плаща каско-застраховката. Ако обаче са откраднали велосипеда – трябва да разчитате на застраховката на домашното си имущество.

Източник: dw.com

Leave A Comment